Volgende boomplantdag 23 november 2019

De Els

Boombeschrijving

De els is een mooie, ranke verschijning met korte lichte takken die regelmatig zijn gerangschikt. De els wordt gezien als de koning van het water. Men was vooral bang van elzen en dat had waarschijnlijk veel te maken met de moerassige groeiplaats van elzen.

Uiterlijk zijn elzen nederige bomen die men gemakkelijk over het hoofd ziet en die simpel worden aanvaard als onderdeel van het landschap.


Aan het eind van de winter, als het laag invallende winterlicht langs de zwarte els strijkt, gloeit het zachtroze silhouet aan de waterkant.

Droog elzenhout is zacht en taai, geel, duurzaam en gemakkelijk te verwerken. Afgehakt of afgezaagd elzenhout dat wordt blootgesteld aan de lucht kleurt oranjerood van kleur.De els is een mooie, ranke 

verschijning met korte lichte takken die regelmatig zijn gerangschikt. De els wordt gezien als de koning van het water. Men was vooral bang van elzen en dat had waarschijnlijk veel te maken met de moerassige groeiplaats van elzen.

 

 

Foto Jan Vink

 

Eigenschappen en symboliek van de boom

In de mythologie werd deze oranjerode kleur vaak in verband gebracht met moed, zelfvertrouwen, innerlijke overtuiging, vitaliteit in de moeilijkste omstandigheden.

Mogen elzen dan uiterlijk nederige bomen zijn, innerlijk staat de els symbool voor mentale kracht, overtuiging, grote innerlijke kracht in moeilijke situaties, vasthoudendheid en vastbeslotenheid.

Foto: Jan Vink


 
Stichting Het Bos der Omarming - secretariaat: Westerweg 262 - 1815 JK - Alkmaar
emailinfo@hetbosderomarming.nl    phone Willeke de Jong 06-51591098 / José Laan 06-38549273 / Lia Schrier 06-12362256 / Jan Alleman 06-31908625
facebook