Volgende boomplantdag 23 november 2019

De es

De es is tijdelijk niet leverbaar in verband met een essen ziekte!

Boombeschrijving

De es staat voor dé boom. Yggdrasil, de levensboom, als ook de boom van kennis. De es bezit een sterke groeikracht van de dichtste diepten tot de lichtste hoogten. Alles is groot aan de es, de knoppen, de twijgen en de hoogte die de boom nastreeft. Groots en edel, sterk maar ook sierlijk en buigzaam. In de lente komt de es bijna altijd als laatste in blad om in de herfst weer als eerste blad te verliezen.

Eigenschappen en symboliek van de boom

Yggdrasil werd als hoofdzetel der goden beschouwd. Zijn takken spreidden zich uit over de hele wereld en zijn kruin reikte tot in de hemel. Deze merkwaardige boom was verbonden met alle hoeken van het universum en herbergde tal van diersoorten.Net als bij de Germanen en de Scandinavier werd de es door de oude Grieken en Romeinen ook als heilig beschouwd.  Zij zagen de es als een boom van overvloed en gelukzaligheid.

 

Foto: Jan Vink

De es is symbool voor de eeuwige, niet te vernietigen levenskracht. De es wordt geassocieerd met wedergeboorte, met nieuw leven.

 

 

 

 

Foto: Jan Vink


 
Stichting Het Bos der Omarming - secretariaat: Westerweg 262 - 1815 JK - Alkmaar
emailinfo@hetbosderomarming.nl    phone Willeke de Jong 06-51591098 / José Laan 06-38549273 / Lia Schrier 06-12362256 / Jan Alleman 06-31908625
facebook