Volgende boomplantdag 23 november 2019

Herdenken in de natuur!

Het Bos der Omarming biedt mogelijkheden voor herdenken in de natuur. De rouwverwerking wordt geïntegreerd in een openbaar recreatiegebied. Na het overlijden van je kind ziet de toekomst er plotseling heel anders uit dan je voor ogen had. Voortdurend vinden er confrontaties plaats met het leven waarin je kind niet meer meegroeit. Zo zijn er vele geluksmomenten van jou en je kind ontnomen.

In het bos kun je aandacht en vorm geven aan het kwetsbare gevoel iemand te missen. Het bos is een verbinding/contact met een plek en een verbinding van mens en aarde door een boom te planten die weer naar de hemel/universum reikt.

Je kunt het bos bezoeken en zien groeien in alle seizoenen. Je kunt bijv. gaan picknicken op de geboorte- of sterfdag van je kind, je kunt er met de broers en zusjes spelen en ravotten, je kunt er zijn wanneer je wilt. In tegenstelling tot een begraafplaats met het gesloten karakter en de nadruk op zwaarte en verdriet.

In het bos ligt de nadruk op leven.

 

 

Bomen

Het Bos der Omarming groeit per jaar door de aanplant van nieuwe bomen. De afzonderlijke bomen worden niet als herkenbare plek gemerkt met knuffels, beeldjes o.i.d.  Het gehele bos op zich vormt een monument voor de overleden kinderen. Op een centrale plek in het bos zullen de namen van de kinderen vermeld worden. 

Het is vooral bijzonder omdat je een specifieke boom kiest uit 7 soorten. Deze worden beschreven met al hun eigenschappen en symboliek in de beschrijvingen. Je kiest die boom omdat hij bij je kind past; rank, sterk, speels, vriendelijk, moedig, reikwijdte, vroeg of laat bloeiend, graag bij water, e.d. De eigenschappen geven verdieping en verbinding aan de boom en ere aan het kind. Dit maakt dat er werkelijk contact is tussen mens en bomen. Zo ontstaat er een bos vol verhalen.

 

 

 

Voor wie?

Een ieder die een boom wil planten voor een kind dat is overleden. Dit kunnen ouders zijn, opa's en oma's of een schoolklas of team. Het begrip ‘kind’ is in de breedste zin van het woord, van een ongeboren kind tot een kind dat de volwassen leeftijd heeft bereikt. Tijd speelt hierbij geen rol, men kan bijv. na 50 jaar nog een boom planten voor een toen overleden kind. 

Het bos verbindt de bezoekers met elkaar. Het is bewust een openbaar recreatiegebied waar je gevoelens deelt als je door het bos wandelt.  Het doel is dat het een voedende uitstraling heeft waar men inspiratie en krachten op kan doen voor het leven. 
Stichting Het Bos der Omarming - secretariaat: Westerweg 262 - 1815 JK - Alkmaar
emailinfo@hetbosderomarming.nl    phone Willeke de Jong 06-51591098 / José Laan 06-38549273 / Lia Schrier 06-12362256 / Jan Alleman 06-31908625
facebook